top of page
  • Yazarın fotoğrafıFiliz Çetin

Koruyucu Ruh Sağlığı için ELEŞTİREL DÜŞÜNEBİLME



Psikolojik danışmanlıkta soruna yönelik çalışmaların yanı sıra koruyucu ruh sağlığına yönelik danışmanlık vermeyi de önemsiyorum. Bazı sıkıntıların kokusu alındığında önleyici davranmak oldukça işe yarar. Yeni kaygıların başlangıçlarını önlemek için aileler her zaman harekete geçebilir.🍀


Çocukların yuvaya ya da okula ilk başladığı andan itibaren yalnızca akademik konulara yönelmek yerine, sosyal becerileri, sorun çözme, öz düzenleme ve diğer temel yaşam becerilerinin de nasıl desteklenebileceğini önemsemek gerekir.


Bunun için, koruyucu ruh sağlığını düşünürken, çocuk yetiştirme sürecinde eleştirel düşünmeye öncelik verilmesi gerektiğine inanıyorum. Öğrendiklerini kendi bakış açısıyla yorumlamasına ve düşüncelerini ve duygularını rahatça ifade etmesine fırsat vermek önemli bir adım olabilir.


Ailede eleştirel düşünmenin eksikliği ise yanlış yönlendirmelere karşı daha büyük bir savunmasızlığa yol açarak, nesiller boyu yetersiz veya yanlış bilgilerle seçimler ve kararlar alınmasına yol açabilir. Ebeveynlerin kendi ailelerinden sorgulamadan aktardıkları sağlıksız inanışlar ve düşünme şekli, yetiştirdikleri çocuğun kendini gerçekleştirme kapasitesinin önünde set oluşturarak trajik sonuçlara neden olabiliyor. Danışmanlık sürecinde de terapistin en büyük çabalarından biri bilimin sunduklarını aktararak ailelerin işlevsiz bakış açılarını değiştirmeyi ve bu değişimin önemini vurgulamaya çalışmaktır.


Dolayısıyla rahat alandan dışarı adım atmak gelişimi sağlar. İnsanların birbirleriyle daha verimli bir şekilde geçinmesini sağlayan hayati derecede önemli sosyal beceriler, eleştirel düşünme becerilerine de dayanır.


Çocuğunuzun bir konuda sizin gibi düşünmediğini gördüğünüzde nasıl tepki verdiğinizi gözden geçirebilirsiniz. Onunla etkileşimlerinizde ne düşüneceğine değil de nasıl düşüneceğine destek vermek, iletişimde kendini daha özgür hissetmesini sağlar ve ruh sağlığı için koruyucu bir zemin hazırlar.


Herkese duyguların ve düşüncelerin özgürce ifade edilmesine fırsat tanıyan ilişkiler yaşayabileceği güzel bir yaz diliyorum. ✨🍀


10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page