top of page
  • Yazarın fotoğrafıFiliz Çetin

Bir metafor olarak örümcek...

Oyun terapisinde oyuncakların anlamları çocuğun deneyimlerine ve iç dünyasına göre değişkenlik gösterir. Örneğin bir örümcek bir çocuk için korkutucu ve zarar verici olabilir. Çoğu zaman yaşadıkları olaylarda ne kadar acı çektiklerini ve korktuklarını ifade etmek için oyun odasındaki oyuncak böcek ve örümcekleri üzerimde gezdirerek ve beni korkutmaya çalışarak nasıl güçlü bir duygu içinde olduklarını anlamamı sağlarlar.






Korku ve acı yüce bir duygu mudur?

İrlandalı filozof Edmund Burke ‘Yüce’yi acı ve tehlike düşüncesini uyandıran korkunç nesnelerle bağlantılı olan her şeyin kaynağı olarak gösterir. “Yüce” zihnin hissedebileceği en güçlü duygu ile bağdaşır. Yani acının duygu olarak üstünlüğünü vurgular. Çocukların da acı ve korku duygularına belli bir mesafeden bakabilmesi onlar için çok rahatlatıcıdır.




Oyunun ve sanatın gücü yoğun duyguların işlenmesinde ne kadar güçlü… Çok sevdiğim Robert Smith’in de muhteşem “Disintegration” albümündeki ‘Lullaby’ klibi aklıma geliyor. Onu korkutan ve zorlayan duyguların hücüm edişini, yatağında ona ulaşmaya çalışan örümcek karşısındaki çaresizlikle gösteriyor.




Diğer yandan, örümcek koruyucu ve bakım veren bir temsil de olabilir. Bilinçaltını sembolik ve metaforik çalışmaları ile yansıtan modern sanatçı Louise Borgeois’in dev örümcek heykelinin adı, Fransızca’da anne anlamına gelen ‘MAMAN’. Annesinin anaç, yardımsever ve bakım veren tarafını temsilen oluşturduğu örümcek motiflerini kullanmış. Örümcekten yola çıkan eğirme, dokuma, besleme ve koruma metaforlarıyla çalışmalarında annesinin bu yönlerini vurguluyor. Terapide de örümcek koruyucu ve yardımsever bir karakter olabiliyor; çocukların oyunlarında da oyun evini ağlarıyla düşmanlardan koruyan bir örümcekle karşılaşabiliyorum. Ne çok temayı çalışmayı sağlıyor...




Bugün ise bahçede ilk kez gördüğüm kırmızı noktalı bu minik beyaz örümcek bana bu yazıyı yazdırdı ve sonra ortadan kayboldu.

797 görüntüleme0 yorum
bottom of page